Rahvapärased taimenimetused

Loorber

Selle rahvapärase taimenimetusega seotud haiguse märksõnade loetelu:

Antud rahvapärase taimenimetusega seotud taimed:

Selle rahvapärase taimenimetusega seotud tekstid:

Palaviku vastu.
Võetakse 3 loorberi, 4 pipratera, 9 nelgiiva ja tehakse pulbriks. Kui see valmis, võta pool sisse ja teine pool teisel korral, kuni palavik ära jääb.

Loorberipuu: v. k. Лавровый дерево. L. k. Laurus nobilis.
See puu kasvab jämedaks 40 sentimeetrit, võib olla, et ta kasvaks ka jämedamaks, kuid siin käivad veest ka külmad voolused, mis soojamaa puud ära võtab ja nende hulgas ka loorberi, sest et see puu üle 15 kraadi külma välja ei kannata. Pikkus on sellel puul 6 meetrit, võib olla ka rohkem. /---/ Ka tarvitatakse lehti vannitusel luuvalu vastu, pannakse mõned oksad teistele lehtedele lisaks.
Neist ainult mõned üksikud on, mis õitsevad ja seemet kannavad. Nad õitsevad märtsikuu algul ja seemned on valmis novembrikuul. Seemnetest tehti vanasti sügelusesalvi, tõugati nad hästi peeneks, lisati juurde peeneks tõugatud salmijaaku ja searasva, määriti soojas saunas ja siis viheldi hästi, määriti veel kord, pesti puhtaks ja tõbi oli kadunud. Neid puid leidub ka metsades hulgana, mida linnud seemendavad. /---/

Loorberilehed (tee) - kui menseid ei ole ja valud allkehas. Kaks klaasi korraga üks-kaks korda päevas.

Kärnule pääle määri.
Veevlisalv. Terupalsaam. Kärnahainajuure pudru. (Loorberipulvrid sisse võtta).

Maitseaineteks tarvitame meie kaunis palju taimi, neist oleks: petersellid, sibulad, tillid, piprad, loorberi lehed, mädarõigas, vorstirohud, sõstralehed kurgi soolamisel, kurslaugad ja supi keetmisel supijuuri jne.
Rabarberist lehe vartest valmistatakse kiselit.
Nõgestest ja ohtkjate lehtedest keedetakse maitsvat suppi.

Ku om vererõhk, siis ei olõ hää tarvitada loorberilehti, vürtsi.

Kui liikmed ehk käsivarred valutavad, siis võib neid määrida timppiiritusega, millesse on pandud 12 kuiva purustatud loorpärilehte poole liitri peale. Tuleb pudelit, kui see on heaste kinni korgitud, hoida soojas kohas ja iga päev tuleb seda paar korda loksutada.
Rohi saab valmis kahe nädalaga, määrida päeva tagant, mitte kinni mässida.