Rahvapärased taimenimetused

Nelk

Selle rahvapärase taimenimetusega seotud haiguse märksõnade loetelu:

Antud rahvapärase taimenimetusega seotud taimed:

Selle rahvapärase taimenimetusega seotud tekstid:

KKI 22, 693 < Iisaku khk., Tudulinna v., Tudulinna al. (1957)
Koduselt arstitakse hambavalu mitmesuguselt: mõnel vähendab valu külm vesi suhu võttes, mõnikord kaunis kuum vesi, nelgitera hambaauku panna, mõnikord aias kasvav piparmündi värske leht veele hõõrutult hambaauku vajutata ja nii edasi.

ERA II 283, 494/5 (39) < Pühalepa khk. (1940)
Hambapulber.
Võta keskmise suurusega sidrun, pista tema sisse 10 kuni 12 nelgi-iva, lase ta leivaahjus nii kõvaks, kui võimalik kuivada, tõuka ta pulbriks, võta niisama palju praetud musta leiba, tee pulbriks, sega segamine, pane kaalu järele üks kaheksandik osa mahlakannikese juure pulbrit ja niisama ka kaheksandik osa salveri pulbrit, sega seda ja hoia tarvitamisel alal.

EFA I 12, 7 (9) < Ambla khk., Kõrveküla k. (1996)
Palaviku vastu.
Võetakse 3 loorberi, 4 pipratera, 9 nelgiiva ja tehakse pulbriks. Kui see valmis, võta pool sisse ja teine pool teisel korral, kuni palavik ära jääb.

EFA I 12, 7 (10) < Ambla khk., Kõrveküla k. (1996)
Hambapulber.
Võta keskmise suurusega sidrun, pista tema sisse 10 kuni 12 nelgiiva, lase see leivaahjus nii kuivaks, kui võimalik ära kuivada, hõõru see pulbriks, võta niisama palju praetud musta leiba, tee pulbriks, sega kõik segamini, pane kaalu järele 1/8 osa mahlakannikese juure pulbrit ja 1/8 osa salvei pulbrit, sega neid ja hoia tarvitamiseks.

Vilbaste, TN 9, 515 (51) < Keila khk., Keila l. < Torma khk., Torma k. (1965)
Vahend alkoholi lõhna kaotamiseks. Viinameeste hulgas on väga laialt levinud arvamine, et kuivatatud nelkide või toore kartuli närimine kaotab teatavaks ajaks viina lõhna.

Vilbaste, TN 7, 395 (a) < Kullamaa khk., Vaikna v., Päri as. (1931)
Maarjahein - hoitakse kuivatatult juures, lõhna tarvis.
Luste - tehakse õlut.
Nelk - tarvitatakse toidu juure maitseainena.
Mürk - süüakse.
Päevalill - seemneid tarvitatakse toiduks.
Kadaka marjad - antakse lehmale udara põletiku ajal ja tehakse teed.
Jänesekapsas - lapsed söövad.
Kask - kasemahl on kevadel väga hea joogi aine ja tema tohust aetakse tõrva ja tehakse marja korve.
Kadakas - kadakast tarvitatakse õlle tegemise juures ja tema rasva tarvitatakse hobuste köha rohuks.